Sposoby pasteryzacji domowych przetworów
Lato i początek jesieni to dwie
pory roku, kiedy najlepiej jest przygotować smaczne i zdrowe przetwory warzywne
i owocowe. Aby skarby natury – zamknięte w słoikach - były świeże oraz
zachowały swoje walory smakowe i odżywcze przez wiele tygodni, należy poddać je
procesowi pasteryzacji. Jakie są szybkie i skuteczne sposoby domowej
konserwacji słoików?
Pasteryzacja – z czym to się je?
Pasteryzacja jest sposobem
konserwacji przetworów. Jej zasadniczym celem jest ochrona domowych wyrobów
przed szybkim psuciem. Proces polega przede wszystkim na podgrzewaniu zamkniętych
słoików w temperaturze od 60°C do 100°C. Dzięki temu zniszczeniu ulegną drobnoustroje
lub enzymy, które mogą spowodować psucie się produktu. Jednocześnie taki sposób
konserwacji pozwala zachować odpowiedni smak i wartości odżywcze przetworów. Pasteryzację
domową dzielimy na suchą oraz mokrą. Pasteryzowanie słoików na mokro to po
prostu ich gotowanie w wodzie w garnku. Natomiast na sucho słoiki pasteryzuje
się w piekarniku. Można też do pasteryzacji użyć zmywarki do naczyń
(pasteryzacja – mokro-sucho).
Pasteryzacja na mokro
Słoiki należy włożyć do specjalnego naczynia, które jest
przeznaczone do ich pasteryzacji. Takie garnki są wyposażone w specjalną
wkładkę. Pomaga ona zapobiegać bezpośredniemu stykaniu się słoików z dnem
naczynia. Dzięki temu nie dojdzie do przegrzania słoika, a w konsekwencji jego
pęknięcia. Jest to doskonały sposób do pasteryzacji słoików typu weck (z gumką).
Czas pasteryzacji liczy się od zagotowania wody.
Pasteryzacja na sucho
w piekarniku
Do pasteryzacji w piekarniku należy użyć blaszki do
pieczenia. Następnie wyłożyć ją bawełnianą ściereczką, na którą zostają postawione
słoiki z przetworami. Słoiki nie mogą stykać się ze sobą, ani dotykać ścianek
piekarnika. Zimne słoiki należy bezwzględne włożyć do zimnego piekarnika.
Natomiast gorące – do rozgrzanego urządzenia. Najbardziej odpowiednia temperatura
pasteryzacji tym sposobem to minimum 120, a maksimum 130°C. Odpowiednia temperatura pozwala na osiągnięcie
tej właściwej wewnątrz samego słoika. Czas pasteryzacji liczy się od osiągnięcia
właściwej temperatury w piekarniku. Po procesie pasteryzacji należy przez pól
godziny przetrzymać słoiki w piekarniku.
Pasteryzacja w zmywarce
do naczyń
Pasteryzacja słoików w zmywarce do naczyń jest bardzo
wygodna. Przede wszystkim dlatego, że wystarczy wybrać odpowiedni program z temperaturą
powyżej 60 stopni a poniżej 100, następnie włożyć do środka słoiki - najlepiej
wieczkiem w dół i włączyć zmywarkę. Po zakończeniu programu należy poczekać do
ostudzenia urządzenia. W zmywarce pasteryzuje się za jednym razem nawet
kilkadziesiąt słoików – wszystko bowiem zależy od jej pojemności. Warto jednak
pamiętać, żeby nie wkładać tabletki do mycia naczyń!
Sam sposób pasteryzacji słoików jest więc czynnością
nieskomplikowaną. Należy jednak zwrócić uwagę, jakie przetwory się pasteryzuje
i wybrać dla nich najlepszy czas oraz temperaturę konserwacji, a wtedy na pewno
dary natury zamknięte w słoiku zachowają swoje wszystkie walory na wiele
tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz